
Jyväskylässä edetään konkreettisiin toimiin vetykäyttöisen joukkoliikenteen käynnistämiseksi, kun Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) hankkimat viisi vetybussia saapuvat Suomeen kesäkuun alussa. Kalusto luovutetaan Koiviston Auto Jyväskylän käyttöön, joka vastaa bussien operoinnista ja huollosta. Liikennöinti käynnistyy vaiheittain yhteistyössä Jyväskylän seudun joukkoliikenteen kanssa.
Projektissa vetybussit luovutetaan kahden vuoden käyttövuokrasopimuksella Koiviston Auto Jyväskylälle, ja Cefmof tukee pilotointia myös tarvittaessa operointikustannusten osalta. Lisäksi valmistaja CaetanoBus on mukana pilotissa teknisen tuen lisäksi kaluston jatkokehittämisessä pohjoisiin olosuhteisiin.
Vetybussien pilotointi on osa vihreän vedyn ekosysteemiä
Cefmofin tavoitteena on edistää puhtaiden liikenneratkaisujen käyttöönottoa Jyväskylässä ja tarjota asukkaille ja alan toimijoille kokemuksia ja käytännön tietoa vedyn käyttömahdollisuuksista. Vetybussihanke kytkeytyy läheisesti Jyväskylän vetytankkausaseman rakentamiseen. Tankkausasema mahdollistaa vedyn käytännön hyödyntämisen liikenteessä ja mahdollistaa kokemusten keräämisen käytännön tasolla.
Vetytankkausasema tulee palvelemaan sekä raskasta liikennettä, kuten linja-autoja ja kuorma-autoja, että kevyempiä ajoneuvoja, kuten henkilöautoja, takseja ja pakettiautoja. Valmistuessaan asema tulee olemaan olennainen osa Keski-Suomeen rakentuvaa hiilineutraalia vihreän vedyn ekosysteemiä. Vetybussit takaavat tarvittavan tasaisen, päivittäisen kysynnän vedylle.
Jyväskylään saapuva vetybussi kuvattuna CaetanoBusin tehtaalla toukokuun alussa. Bussit viimeistellään Suomessa ennen käyttöönottoa.

Vetybussipilotti herättää laajaa kiinnostusta Suomessa ja kansainvälisesti
Vuoden 2024 aikana vetybusseihin on määritelty tekniset vaatimukset, varmistettu viranomaismääräysten täyttyminen sekä suunniteltu ulkoasu Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Linkki-ilmeen mukaiseksi. Lisäksi on selvitetty bussivarikon ja huoltotilojen vaatimuksia uuden teknologian käyttöönottoa varten. Koiviston Auton mekaanikot on jo koulutettu vetybussien huoltamiseen, ja kuljettajien koulutukset alkavat kesällä bussien saavuttua Jyväskylään. Mikäli käyttöönotto etenee suunnitellusti, ensimmäiset vetybussit voidaan nähdä liikenteessä Jyväskylässä kesän loppupuolella, ja niiden on tarkoitus siirtyä osaksi Jyväskylän paikallisliikennettä syyskauden alussa.
Jyväskylän seudun joukkoliikenteen näkökulmasta vetybussien pilotointi on mainio askel kohti entistä vähäpäästöisempää ja monipuolisempaa joukkoliikennettä. Vetybussit tulevat täydentämään alueen joukkoliikennettä muiden käyttövoimien, kuten sähkön, biokaasun ja uusiutuvalla dieselillä kulkevien bussien rinnalle.
Kahden vuoden pilottihanke tarjoaa mahdollisuuden testata kaluston toimintaa erityisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Saatu kokemus tukee laajempaa vetykaluston käyttöönottoa niin Jyväskylässä kuin muissakin suomalaisissa ja pohjoismaisissa kaupungeissa. Hanke on jo herättänyt laajaa kiinnostusta myös muualla, ja Cefmof suunnittelee parhaillaan tutkimusyhteistyön käynnistämistä kokemusten dokumentoimiseksi ja jakamiseksi.
Lisätietoja:
Lauri Perämäki, apulaistoiminnanjohtaja, puh. 0400 561 872, lauri.peramaki@cefmof.org
Michael Andersson, tekninen johtaja, puh. 050 435 8014, michael.andersson@koivistonauto.fi
Kari Ström, palvelupäällikkö, p. 050 60943, kari.strom@jyvaskyla.fi
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof)
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on Jyväskylän kaupungin, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamin ja Toyota Mobility Foundationin perustama säätiö. Cefmofin tavoitteena on nopeuttaa kestävän liikkuvuuden ja kaupunkisuunnittelun kehitystä vihreää vetyä hyödyntämällä, erityisesti kaupunkilaisten arjessa näkyvillä tavoilla. Säätiön toiminnan ytimessä ovat kokemusperäinen kehittäminen, innovaatiot ja ekosysteemin rakentaminen, ja se tukee projekteja, kuten vihreän vedyn käyttöön perustuvaa liikennettä ja siihen liittyvää infrastruktuuria. www.cefmof.org.
Koiviston Auto Jyväskylä
Koiviston Auto Jyväskylä Oy on Jyväskylässä toimiva linja-autoyhtiö. Yhtiö on Koiviston Auton tytäryhtiö. Yhtiössä työskentelee noin 250 kuljettajaa. Koiviston Auto Jyväskylä Oy hoitaa Jyväskylän seudun joukkoliikennettä viranomaisen määrittelemien reittien ja aikataulujen mukaan. Lisäksi Koiviston Auto Jyväskylä ajaa seutuliikennettä Keski-Suomessa.
Jyväskylän seudun joukkoliikenne
Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenteen järjestämisestä on 1.7.2014 alkaen vastannut joukkoliikenneviranomainen eli Jyväskylän seudun joukkoliikenne. Vuoden 2024 alussa Linkin toimivalta-alueeseen liittyivät Äänekoski, Hankasalmi, Toivakka ja Petäjävesi. Joukkoliikenteen järjestämisen käytännön tehtävistä, kuten aikataulujen ja reittien suunnittelusta sekä viestinnästä ja markkinoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelun palvelualueen joukkoliikenteen palvelusyksikkö.