The World of Hydrogen

-näyttely 2025

The World of Hydrogen

-näyttely 2025

The World of Hydrogen

-näyttely 2025

11. huhtikuuta 2025 alkaen Cefmof järjestää World of Hydrogen -näyttelyn, joka johdattaa kävijät tutustumaan maailmankaikkeuden pienimpään mutta yleisimpään alkuaineeseen. Näyttely keskittyy vihreään vetyyn ja tarkastelee sen roolia arjessamme Keski-Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Näyttelyn kautta Cefmof pyrkii lisäämään tietoisuutta ja kiinnostusta vihreän vedyn mahdollisuuksiin.

World of Hydrogen on uudistettu ja kehitetty versio Cefmofin ensimmäisestä vetynäyttelystä, Green Hydrogen Powerista, joka järjestettiin heinä–syyskuussa 2024. Sisältöä on kehitetty kävijöiden palautteen ja toiveiden pohjalta yhteistyössä paikallisten vetytalouden sidosryhmien kanssa.

World of Hydrogen toivottaa tervetulleiksi kaikenikäiset ja -taustaiset kävijät – olitpa täysin uusi aiheeseen tai jo asiantuntija, näyttely tarjoaa uutta jokaiselle. Näyttely on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.

Näyttely tuo esiin vihreän vedyn mahdollisuudet osana keskisuomalaisten arkea.
Näyttely esittelee vihreän vedyn potentiaalia erilaisten vetytalouden innovaatioiden ja käytännön sovellusten kautta. Se havainnollistaa, miten vihreä vety puhtaana energianlähteenä on jo muuttamassa teollisuutta, liikennettä ja energiajärjestelmiä.

Yksi näyttelyn keskeisistä painopisteistä on vetyliikkuvuus, ja sen merkitys Keski-Suomen matkalla kohti hiilineutraaliutta. Näyttely tutkii, miten vety voi edistää kestävämpää tulevaisuutta Keski-Suomessa ja laajemminkin, täydentämällä muita puhtaita energialähteitä.

World of Hydrogen -näyttely tarjoaa kävijöille monipuolisia interaktiivisia ja opetuksellisia kokemuksia, jotka esittelevät vedyn matkaa tuotannosta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kuvien, videoiden, pienoismallien ja dioraamojen avulla näyttely vie kaikenikäiset vierailijat vedyn teknologisiin ihmeisiin ja sen vaikutuksiin. Näyttelyssä voi tutustua vedyn innovaatioihin yksityiskohtaisten esittelyjen ja tosielämän mallien kautta ja oivaltaa, mikä rooli niillä on kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Näyttelyn järjestää Central Finland Mobility Foundation (Cefmof), jonka ovat perustaneet Jyväskylän kaupunki, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ja Toyota Mobility Foundation. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Aalto2-museokeskuksen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Central Finland Mobility Foundation (Cefmof):

Keski-Suomen liikkuvuussäätiö (Cefmof) on perustettu Jyväskylän kaupungin, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamin ja Toyota Mobility Foundationin toimesta edistämään hiilineutraaliutta kestävän liikkuvuuden ja kaupunkikehityksen keinoin, hyödyntäen innovatiivisia vihreän vedyn ratkaisuja. Cefmof tekee kestävistä käytännöistä näkyviä ja konkreettisia edistämällä käytännön sovelluksia ja kokemuksia. Säätiö yhdistää akateemisen maailman, teollisuuden ja julkisen sektorin edistääkseen hiilineutraaleja ratkaisuja. Se tukee vihreää siirtymää edistämällä vetypohjaista liikkuvuutta, tarjoamalla tietoa ja luomalla testausalustoja.

Aalto2-museokeskus:

Aalto2-museokeskus on ainutlaatuinen arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtauspaikka Jyväskylässä. Keskus toteuttaa arkkitehti Alvar Aallon visiota eri taiteenalojen yhteisestä foorumista tarjoten keskustelualustan kulttuurille, taiteelle ja tieteelle. Uudet innovaatiot saavat inspiraatiota aiemmista sukupolvista, ja Aalto2 edistää jatkuvasti oppimista ja kehitystä. Osana monipuolista näyttelyohjelmaa vedystä kertova näyttely esittelee alueen innovaatioekosysteemin historiaa ja nykytilaa. Näyttely tuo tieteellistä sisältöä uusille yleisöille ja rikastuttaa museon tarjontaa yhdistämällä teknologiaa, muotoilua ja kestävän kehityksen teemoja.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk):

Jamk tarjoaa monipuolista, työelämälähtöistä korkeakoulutusta ja soveltavaa tutkimusta, joka tukee alueellista ja kansallista osaamisen kehitystä. Keskeisiä painopistealueita ovat teolliset innovaatiot, kyberturvallisuus, kestävän energian ja biotalouden ratkaisut, liikkuvuus ja hyvinvointi sekä moniammatillinen kuntoutus. Jamk tukee paikallista vetyekosysteemiä tutkimuksen, kehityksen ja koulutuksen kautta keskittyen erityisesti vihreän vedyn tuotantoon ja sen sovelluksiin. Hankkeet keskittyvät puhtaan energian tuotantomenetelmiin, uusien materiaaliteknologioiden kehittämiseen, tekoälyratkaisuihin sekä vedyn käyttöön liikenteessä. Lisäksi Jamk tutkii bio-pohjaisia vedyn tuotanto-, varastointi- ja hyödyntämismenetelmiä. Tiivis yhteistyö kumppaneiden kanssa mahdollistaa tiedon jakamisen ja vahvistaa alueen kilpailukykyä sekä kestävää kasvua.

Jyväskylän yliopisto (JYU):

Jyväskylän yliopisto tunnetaan korkeatasoisesta ja kansainvälisesti arvostetusta tutkimuksesta ja opetuksesta. Luonnontieteissä etsitään ratkaisuja kestävän tulevaisuuden haasteisiin, ja kemian tutkimuksella on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, kiertotalouden edistämisessä, ruokaturvan varmistamisessa ja terveydenhuollon kehittämisessä. JYU tukee vetyekosysteemiä tutkimuksen, kehityksen ja yhteistyön kautta. Painopisteitä ovat vedyn tuotantomenetelmät ja varastointiteknologiat, kuten elektrolyysi sekä huokoiset materiaalit kuten biohiili, zeoliitit ja metalliorgaaniset runkorakenteet. Lisäksi tutkitaan biologista vedyn tuotantoa mikrolevien avulla. Laskennallisessa tutkimuksessa käytetään supertietokoneita materiaalien katalyyttisten ja varastointiominaisuuksien ennustamiseen. Kokeellisen ja laskennallisen tutkimuksen yhdistäminen nopeuttaa innovointia ja tehostaa kehitystyötä.

VTT (Valtion teknillinen tutkimuskeskus):

VTT on visionäärinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokumppani yrityksille ja yhteiskunnalle, ja yksi Euroopan johtavista teknologiainstituuteista. VTT mahdollistaa tulevaisuuden innovaatiot huippututkijoiden ja maailmanluokan tutkimusympäristöjen avulla. Vedyn osalta VTT kehittää uusia vetypohjaisia ratkaisuja ja tarjoaa asiantuntijapalveluita, testaus- ja validointipalveluja. VTT:n Jyväskylän toimipisteessä tutkimus keskittyy vedyn tuotantoon elektrolyysin avulla, vedyn varastointiin sekä vetysovelluksiin eri aloilla, kuten liikenteessä. VTT osallistuu aktiivisesti vetytalouden ekosysteemien rakentamiseen alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Yritystehdas:

Yritystehdas on yrittäjyyden keskus ja yrityskiihdyttämö, joka tukee lupaavia startup-yrityksiä niiden kehittyessä kansainvälisille markkinoille. Se myös valmentaa varhaisen vaiheen liikeideoita menestyviksi yrityksiksi yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. Yritystehdas on Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja Jamkin omistama. Yritystehdas toimii valmiina alustana Jyväskylän vetyekosysteemin kehittämisessä, tukien startup-yrityksiä laajalla valmennustarjonnallaan. Toiminta ei rajoitu tiettyyn toimialaan, vaan on avoin kaikille innovatiivisille yrityksille.

Kasvu Open:

Kasvu Open vauhdittaa suomalaisten yritysten kasvua tarjoamalla räätälöityä sparrausta, joka vastaa startup-yritysten todellisiin tarpeisiin. Valmennus perustuu tieteellisesti tutkittuun ja kansainvälisesti palkittuun Kasvun kiitorata -menetelmään. Vuodesta 2011 alkaen tuhannet yritykset ovat saaneet tukea kasvuesteidensä ylittämisessä. Kasvu Openin tavoitteena on kukoistava Suomi startup-yritysten voimin. Vuonna 2025 panostetaan entistä vahvemmin vetyyn liittyviin innovaatioihin ja TKI-toimintaan. Seed Village -ohjelma kokoaa yhteen vetytalouden keskeiset toimijat ja tukee edelläkävijäyrityksiä vahvalla kasvupolulla.

info@cefmof.org

Kilpisenkatu 1, 40100, Jyväskylä

Top